Hírek

Magyarország vármegyéi és városai című könyvsorozat adományozása Almatiban

A magyar kultúra napját 1989. óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén, a Himnusz kéziratát.
Tovább

Soha nem szabad felejteni: Almatiban a holokauszt áldozataira emlékeztek

A második világháború alatt milliók életét követelő holokauszt, örökké emlékeztet a béke megőrzésének fontosságára. Erről beszélgettek múlt pénteken a Köztársasági Barátság Házában tartott megemlékezés résztvevői 2023. január 27-én a holokauszt emléknapján. Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával ezt a napot a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
Tovább

A magyar tudomány ünnepe Almatiban

A magyar tudomány ünnepéről az MTA 1997. óta emlékezik meg, hivatalosan azonban 2003 óta ünnepeljük minden év november 3-án, azon a napon, melyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság létrehozására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. Az ünnepen visszatekintünk a magyar tudományos eredményekre és azokra a tudósokra, akik példája követendő az utókor számára is.
Tovább