Tisztelt Hölgyeim és Uram!

Almatiban Magyarország Főkonzulátusán vagyok külgazdasági attasé. Feladataimat Almati városban, továbbá Almati megye, Dél-Kazahsztán megye, Dzsambul megye, Kelet-Kazahsztán megye, Kizil-Orda megye területén, azaz Kazahsztán déli és keleti területein, továbbá Kirgizisztánban és Tádzsikisztánban látom el.

Kérem, hogy a Kazahsztánnal folytatott kereskedelmi, együttműködési kapcsolatok kialakítása, ápolása során a következőket vegyék figyelembe.

 • Kazahsztán tagja a Vámuniónak és az Eurázsiai Gazdasági Uniónak, amelyek belső szabályai előnyben részesítik saját tagjaikat.
 • 2015 augusztusától a bevezetett szabad devizaárfolyam megállapítási rendszer hatására a Tenge – Kazahsztán nemzeti valutája - jelentősen veszített értékéből, jelenleg 361Tenge ér 1 EURO-t. Ezáltal az export jelentősen megdrágult, nagyon felértékelődött a vegyesvállalati forma, a kazah munkaerő, szolgáltatások olcsóbbak lettek.
 •  A kazah piacon – különösen a vezető üzleti, pénzügyi központokban, mint az ország fővárosa Asztana és a régi fővárosa Almati – nagyon jelentős a konkurencia. Ugyanakkor vegyesvállalati formában létrehozott termékek számára jelentős piacok nyíltak nemcsak Kazahsztánban, hanem Oroszország szibériai és távol-keleti területein, Kína nyugati területein és más környező országokban.
 • A kazah állam által tett angol nyelvtanítási erőfeszítések ellenére az üzleti kapcsolattartás elfogadott, egyben hatékony nyelve az orosz nyelv. Az angol nyelven tett ajánlatok hatékonysága rendkívül alacsony.
 • Az e-mail-en küldött ajánlatokkal többnyire csak akkor foglalkoznak, ha az egy ismert személytől érkezik, de ebben az esetben is célszerű telefonon érdeklődni az e-mail-ek vételéről.
 • A sikeres üzletkötés elengedhetetlen előzménye a személyes, akár többszöri, találkozó. Ennek formái lehetnek a vásárokon, kiállításokon való részvétel, termékbemutatók szervezése, esetleg valamilyen magyar vonatkozású kulturális rendezvényhez kapcsolódóan. A termékbemutatók szervezésénél fontos figyelembe venni azt, hogy azokat a helyi szokásokhoz célszerű igazítani. Például egy borbemutatót itt pénteken az kora esti-esti órákban célszerű rendezni fogadás formájában. Az előkészületekre több időt kell szánni és természetesen fel kell készülni orosz nyelvű prezentációkkal és szóróanyaggal. A sajtó képviselőit a főkonzulátus segítségével könnyű mozgósítani, viszont az utókövetést, az eredményesség mérését meg kell szervezni.      

Fontos figyelembe venni Almati, mint üzleti „főváros” súlyát a gazdasági életben.

 • Almati 1927 – 1997 között volt Kazahsztán fővárosa.
 • Itt lakik az ország lakosságának közel 10%-a – 1,7 millió ember.
 • Almati 2015-ben 8,1 Mrd USD összegű importot és 2,3 Mrd USD összegű exportot bonyolított le. Magyarország Almati importjában feldolgozott hústermékekkel, kukoricával és konzerv zöldséggel volt jelen az Almati város statisztikai nyilvántartása szerint.

A kazah kereskedelem szempontjából fontos megemlíteni a következő szervezeteket:

 • EximBank – finanszírozás;
 • Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. – kereskedelem támogatása, partner-keresés;

és a businesshungary.gov.hu honlapot, amelyen például megtalálhatóak az aktuális tender-információk.

Tisztelettel:

Tar György

Külgazdasági attasé

trade.ala@mfa.gov.hu