Hírek

XXI. Almati Nemzetközi Jazz Fesztivál

Immár 21. alkalommal rendezték meg a népszerű eseményt, melyen részt vettek kazah, kirgiz, izraeli, francia és olasz jazz együttesek. Magyarországot a Bacsó Kristóf Trió képviselte.
Tovább

2023. március 15-én az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

"Ezredéves történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk gyermek nemzet; 1848-i történelmünk bizonyságul szolgál, hogy nem vagyunk elaggott nemzet." (Kossuth Lajos)
Tovább

Megemlékezés a Mándoky Konur Istvánról elnevezett almati iskolában

2023. február 10-én az Almati Magyar Főkonzulátus részvételével megemlékezést tartottak Mándoky Konur István magyar turkológus születésének 79. évfordulójáról, a róla elnevezett almati általános- és középiskolában.
Tovább

Magyarország vármegyéi és városai című könyvsorozat adományozása Almatiban

A magyar kultúra napját 1989. óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén, a Himnusz kéziratát.
Tovább

Soha nem szabad felejteni: Almatiban a holokauszt áldozataira emlékeztek

A második világháború alatt milliók életét követelő holokauszt, örökké emlékeztet a béke megőrzésének fontosságára. Erről beszélgettek múlt pénteken a Köztársasági Barátság Házában tartott megemlékezés résztvevői 2023. január 27-én a holokauszt emléknapján. Az ENSZ közgyűlése 2005. november 1-jei határozatával ezt a napot a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította.
Tovább