Az Európai Parlament tagjai 2024. június 9-re kitűzött választása kapcsán 2024. április 4-től van lehetőség arra, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok felvételüket kérjék a külképviseleti névjegyzékbe.

A kérelem benyújtható:

- elektronikusan a valasztas.hu oldalon, vagy

- személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármely külképviseleten.

A külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelem benyújtásának határideje: 2024. május 31-én 16:00 óra.

A külképviselet a névjegyzékkel kapcsolatos adatszolgáltatást is végez, erre irányuló választópolgári igény esetén. A névjegyzékkel kapcsolatos adatszolgáltatás – adatvédelmi okokból – csak személyesen kérhető.

A magyarországi lakcímmel NEM rendelkező, külföldön élő magyar állampolgár a központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmét – az online ügyintézés mellett – a külképviseleti választási irodához is benyújthatja személyesen, levélben vagy kézbesítési meghatalmazott útján.

Az Európai Parlamenti választással egy időben megtartott önkormányzati választásokon külképviseleti szavazásra nincs lehetőség. Csak az a magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár szavazhat az önkormányzati listára, aki a szavazás napján Magyarországon tartózkodik. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező, központi névjegyzékben szereplő magyar állampolgárok magyar lakcím hiányában nem vehetnek részt a magyarországi helyhatósági választásokon.