Magyarország Almati Főkonzulátusa az október 23-i nemzeti ünnepi megemlékezését a Rahat Palace szállodában tartotta. Az alkalom a magyar – kazah diplomáciai kapcsolatok 30 éves évfordulójának megünneplésére is szolgált.

Körülbelül 150 vendég fogadta el a meghívást, közöttük a kazah Külügyminisztérium almati képviseletének vezetői, rajtuk kívül Dzsambulat Szarszenov a magyar – kazah üzleti tanács kazah társelnöke, aktobei tiszteletbeli konzul, a helyi diplomáciai képviseletek vezetői, az Almati megyei kormányzó helyettese, a magyar közösség tagjai, gazdasági érdekképviseleti szervek vezetői, üzletemberek, újságírók és más partnerek.

Blaumann Ferenc főkonzul ünnepi beszédében a magyar ifjúság 66 évvel ezelőtti hősies harcát emelte ki, illetve értékelte a 30 éves együttműködés eredményeit.

Válaszbeszédében a Kazah Köztársaság Külügyminisztériuma almati képviseletének vezetője, Bulegenov Bakitzsán a kazah függetlenségért folytatott harcot hasonlította össze a magyar történésekkel. A két testvéri ország kapcsolatait pedig a legpozitívabb jelzőkkel minősítette. 

Az eseményen - a Külügyminisztérium almati képviseletének vezetőjétől - Blaumann Ferenc főkonzul átvette Mukhtar Tileuberdi kazah külügyminiszter által, a részére adományozott, a Kazah Köztársaság Diplomáciai Szolgálata 30. évfordulójára létesített kitüntetést.