15 Feb

Február 7-én és 8-án kétnapos konferenciát, kiállítást, megemlékezést szervezett az UNESCO – Kultúrák közelítésének Nemzetközi Központja/Almaty és az Al-Farabi Kazah Nemzeti Egyetem.

 A konferencián több mint harminc korreferátum hangzott el, az eseményt Olzsasz Szulejmenov világhírű író köszöntötte, felszólalt az Egyetem rektora, Kazahsztán budapesti nagykövete, Mándoky Kongur István barátai, kollégái, tanítványai Kazahsztánból és más országokból is.

Mándoky Kongur István műveit nemcsak a turkológusok szűkebb köre, de a kazah kulturális elit is jól ismeri, számon tartják és a nemzetébresztők, a kazah függetlenség szószólói sorában kitüntetett helye van. Munkássága révén Magyarország és a magyar kultúra, tudomány egészen különleges helyet vívott ki a kazah köztudatban.

Február 9-én főkonzulátusunk kezdeményezésére és szervezésében koszorúzásra és megemlékezésre került sor a Kensai temetőben, Mándoky Kongur István síremlékénél. Ezen a Kazah Köztársaság Elnöke felügyelte Nemzeti Tudományos Akadémia elnökének képviselői, az R.B. Szulejmenovról elnevezett Keletkutató Intézet igazgatója és helyettese és az M.O. Auezov Irodalmi Intézet igazgatója, a 154. számú Mándoky Kongur István középiskola alapítója és a jelenlegi igazgató, valamint a magyar tudós néhány almati barátja is részt vett.

Ugyanazon a napon Almati  Alatau kerületének nemrég megnyílt közoktatási információs és innovációs központjában a 154. számú Mándoky Kongur Istvánról elnevezett középiskola igazgató-asszonya, Kalamkasz Kalievna Almaszbaeva rendezett nagyszabású ünnepséget.

Az iskola diákjai és vezető almati művészek folklór műsort adtak, elhangzott egyebek mellett Körmendi Lajos Mándokyról írt versének kazah fordítása és a Mándoky Kongur István által rekonstruált kun Miatyánk is. Az egybegyűlteket videóüzenetben köszöntötte Mándoky özvegye, Ongajsa M. Mándoky. Magyarországról, Karcagról, a Mándoky emlékmű előtti koszorúzásról élőben jelentkezett be Somfai Kara Dávid és Babakumár Hinaját. Az iskola alapító igazgatója, E.S. Masalim moderálta konferencián az egyetemi tanácskozáson is fellépő tudósok ide is hozzászóltak.