2021. június 21-én 15.00 órakor nyílt meg Almatiban, a Kazah Köztársaság Központi Állami Múzeumában Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma és a Török Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsa (Türk Tanács) Budapesti Képviseleti Irodájának támogatásával a Türk Tanács 9. csúcstalálkozójára a Magyar Tudományos Akadémia Keleti Gyűjteményének anyagából készített Vámbéry Ármin a türk világ magyar kutatója című információs kiállítás.

 

A kazah és angol nyelvű kiállítás középpontjában Vámbéry 1863-as közép-ázsiai utazása, az arab, perzsa, török és türk nyelvekkel, kiemelten a mai üzbég elődjével, a csagatájjal való foglalatossága, a közép-ázsiai népek irodalmainak, az arab-perzsa-türk civilizációknak a tanulmányozása, a térséghez fűződő személyes kapcsolatai és az évtizedek során összegyűjtött majd a Magyar Tudományos Akadémia Keleti Gyűjteményének ajándékozott könyvtárának értékes darabjai állnak.

A kiállítást Prof. Dr. Z. Je. Kabulgyinov akadémikus, a Valihanov Történeti és Etnológiai Kutatóintézet igazgatója nyitotta meg, ezt követően Dr. Nursan Alimbay, a Kazah Köztársaság Központi Állami Múzeumának igazgatója és Blaumann Ferenc főkonzul köszöntötte a megjelenteket.

A megnyitón műsort adtak az almati 154-es számú Mándoky-Kongur István Középiskola diákjai.